Maďarská kuchyně


Maďarská kuchyně vychází ze starých, neustále se zdokonalujících tradic, přičemž se inspiruje kuchyní sousedních národů. Základními a nejznámějšími surovinami maďarské kuchyně jsou paprika, která nesmí chybět v gulášové polévce, paprikáši, tokáňi nebo třeba čabajce. Dalšími důležitými ingrediencemi jsou například cibule, rajčata, fazole, nebo smetana, bez které si žádná kuchařka nedovede představit pravý segedínský guláš.

Co se týče polévek, tak Maďaři jsou nejvíce hrdí na halászlé, což je polévka připravená z několika druhů ryb a je velmi ostrá. Dále si zde potrpí také na studené, ovocné polévky, zejména višňovou.

Jako přílohy jsou často podávány halušky, nudle a knedlíky.

Z moučníků se nejčastěji setkáme s různými druhy štrúdlů s rozmanitými náplněmi, palačinkami a langoši.

Maďarsko je také proslaveno svým tokajským vínem. Toto speciální žluté víno, typické dlouhou tradicí výroby se vyrábí z odrůd Furmint, Lihovina a Muškát žlutý oxidativní metodou zráním v sudech.